Het begrip preventie wordt ook wel omschreven als het voorkomen van ziekte en het beschermen en bevorderen van de gezondheid. De nadruk bij preventieve maatregelen ligt dus op het voorkomen van gebeurtenissen die een negatieve invloed kunnen hebben op de werkende mens. De werkgever neemt hiervoor initiatieven die anticiperen op mogelijke risicofactoren.

Verzuim voorkomen, ofwel preventie, gaat verder dan wettelijke verplichtingen en fysieke bescherming. Dat begint bij een gezonde leefstijl en voldoende fit zijn voor het werk dat je doet, en kunnen werken in een veilige omgeving.

Preventie is niet alleen een kwestie van goede instructies, trainingen of beschermingsmiddelen. Vaak zijn ongevallen het gevolg van ingeslopen routines, haast en onderschatting van risico’s. Dit gebrek aan scherpte is een menselijke factor, die beïnvloed kan worden door te werken aan bevlogenheid. Bevlogen werknemers zijn niet alleen betrokken en energiek, maar kunnen zich ook beter concentreren en zijn alerter. Belangrijke aspecten bij het voorkomen van ongevallen.